Aangepast rijden

Peter en Caroline staan niet stil. Zij willen de paardensport en paardenplezier toegankelijk maken voor nog meer mensen. Caroline heeft gedurende een half jaar de cursus  Aangepast paardrijden  in Achterveld (bij Barneveld) gevolgd. De cursus wordt alleen gegeven aan mensen die al instructeur zijn. Caroline was de enige Limburgse deelneemster. Ze kan nu lesgeven aan zowel kinderen als volwassenen met bijvoorbeeld AD(H)D, autisme, een verstandelijke handicap, downsyndroom of een spierziekte. Voor personen die doof of blind zijn, heeft ze aparte lesmethoden. Door deze manier van lesgeven is het voor iedere ruiter, met of zonder beperking, mogelijk om op z'n eigen niveau en in zijn eigen tempo mee te doen en plezier te beleven aan het paardrijden.

Vanuit de wens nog meer klanten van dienst te zijn, is een unieke samenwerking ontstaan. In deze samenwerking vinden Caroline, Arien Aleman en Hetty Koenraads elkaar om mensen zichzelf te laten ontwikkelen middels de omgang met het paard.

Ervaren instructeur paardrijden Arien Aleman is eveneens gecertificeerd voor Paardrijden Gehandicapten en zal binnen Manege Op de Berg lessen gaan aanbieden voor zowel kinderen als volwassenen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Hiermee kan opnieuw een aanbod komen voor bewoners van Pergamijn maar ook voor iedere andere gehandicapte ruiter vanuit de regio. Het belangrijkste is dat mensen plezier hebben en met een lach op hun gezicht weer naar huis gaan.

Hetty Koenraads is professioneel hulpverlener in de 2e lijns geestelijke gezondheidszorg en Equine Assisted Therapeut, hetgeen betekent dat zij therapie met behulp van paarden geeft aan mensen met psychische en psychiatrische problemen. Met kinderen wordt individueel gewerkt aan persoonlijke (ontwikkelings-) doelen, middels verzorging, grondwerk, rijden of voltige. Spiegelen met paarden is een indrukwekkende ervaring die wordt ingezet om volwassenen over zichzelf te laten nadenken en tot verandering te komen. Voor meer informatie over deze therapie verwijzen wij naar: www.horseandwisdom.nl

De kracht van deze samenwerking ligt in de flexibele afstemming onderling, waarbij het mogelijk is om iedereen van dienst te zijn. Gehandicapten kunnen bijvoorbeeld uiteindelijk de overstap maken naar een grotere groep of reguliere les. Angstige of zeer gesloten kinderen kunnen middels therapie groeien naar contact en uiteindelijk een plek krijgen in een veilige ruiter- of voltige-groep. Kinderen die door persoonlijke problematiek buiten de boot dreigen te vallen in de reguliere les, kunnen op een andere manier blijven genieten van het werken met paarden. Uiteindelijk is het de bedoeling het plezier van en met paarden toegankelijk te maken voor iedereen in de regio. Wij willen meedenken, maatwerk leveren en blijven ontwikkelen.

 

Arien, Caroline en Hetty